fbpx

VASTUULLISUUDESTAMME

Vestiarium haluaa olla alansa edelläkävijänä vastuullisuudessa ja olemmekin alkaneet kompensoida kaikki yrityksemme päästöt alkaen vuoden 2019 päästöistä. Tämä toteutetaan yhteistyössä yrityksen Planet Loves Trees (Aritzon Oy) kanssa. He laskevat hiilijalanjälkemme ja lisäävät varmuuskertoimen, ja sen mukaan istuttavat tarpeellisen määrän puita Arushaan Tansaniaan. 

“Istutuksissa on konsultoitu paikallisen metsäoppilaitoksen asiantuntijuutta puulajivalinnassa ja puut ovat hankittu sen taimitarhasta. Metsäoppilaitoksella on pitkä perinne kehitysyhteistyöstä Suomen ja Ruotsin kanssa.

Puulaji joka istutetaan on ACROCARPUS FRAXINIFOLIUS. Se on puulaiji joka sitoo hyvin maata, sillä on laaja juuristo ja kasvaa nopeasti Tansanian olosuhteissa, sitoen tehokkaasti hiiltä. 12 kk aikana puu voi parhaimmillaan kasvata jopa kolme metriä ja on täysikasvuisena n. 30 m korkea. Puulaji on myös hyvä yhdistää maatalouteen, sillä sen alla voi myös viljellä. Puu antaa suojaa ja varjoa kuumuudessa ja ylläpitää paremmat mikro-kasvuolosuhteet kasveille. Puu myös kukkii, joka antaa ravintoa mehiläisille ja hyönteisille, hyödyntäen täten myös monimuotoisuutta.” (Planet loves trees)

Haluamme kertoa mahdollisimman avoimesti arvoistamme ja toimintatavoistamme. Ensinnäkin on todettava, että emme ole täydellisiä, mutta pyrimme joka päivä parempaan. Usein haasteena on tasapainoilu erilaisten näkökantojen välillä – esimerkiksi painottaako parempaa kuitukoostumusta vaiko läheisempää valmistuspaikkaa - ja joskus valinnanmahdollisuudet jäävät vähiin yrityksemme pienen koon vuoksi. Asiakkaamme ovat myös erilaisia – toiselle on tärkeää ostaa puuvillatuotteet luomuna, kun taas toinen kaipaa sekaan elastaania, kun tietää silloin käyttävänsä vaatetta enemmän, jos se tuntuu mukavammalta päällä. Valinnat eivät siis ole suinkaan yksiselitteisiä.

Ympäristön suojelun kannalta ajattelumme lähtee siitä, että tuotteen on oltava laadukas, ajaton ja kaikin puolin sellainen, että sitä tulee käytettyä paljon. Käyttökertojen määrä on kuitenkin eniten ekologisuuteen vaikuttava asia. Kankaan tulee olla laadukasta, istuvuuden hyvä ja huollon mahdollisimman helppoa – lähes kaikki vaatteemme ovat vesipestäviä paitsi helppouden ja edullisuuden myös ympäristön vuoksi, sillä kemiallinen pesu vaatii ympäristöä kuormittavia kemikaaleja.

Seuraavaksi pyrimme löytämään mahdollisimman ympäristöystävällisiä kankaita: luomupuuvillaa, lyocellia, pellavaa, villaa, kierrätyslaatuja – ja jos mahdollista, olematta sekoitteita, jotta kuitujen kierrätys jatkossa olisi helpompaa. Vaatteiden jatkokäyttö kierrätyskuituina on myös yksi syy sille, miksi vältämme ylimääräisiä tarvikkeita tuotteissamme. (Irtoilevat napit eivät myöskään paranna vaatteen pitkäikäisyyttä.)

Lisäksi suosimme luonnonkuituja, ja erityisesti kartamme sellaisia tekokuituja kuten polyester tai akryyli, joista voi irrota mikromuoveja – poikkeuksena tästä esimerkiksi kierrätetyistä muovipulloista valmistetut kuidut. Aina kun mahdollista, valitsemme mahdollisimman lähellä valmistettuja kankaita. Käytämme Suomessa valmistettua 100% merinovillaneulosta sekä 100% luomupuuvillaneulosta. Monet kankaistamme valmistetaan Italiassa, esimerkiksi 100% villa sekä digipainetut kankaat. Itävallasta tulee 100% puuvillaa sekä 100% pellavaneulosta, luomupuuvillamme puolestaan tulee Portugalista. Viskoosi/elastan-neuloksemme valmistetaan Turkissa ja lyocell-laadut Kiinassa (haussa on lähempänä tuotettu vaihtoehto). Turkissa valmistetulla neuloksella on Ökotex-sertifikaatti, hollantilainen kangastukku tarkistaa kiinalaiset alihankkijat 4 kertaa vuodessa. Tuotteiden sivuilta löytyy tarkempia tietoja kankaiden alkuperästä ja esimerkiksi sertifikaateista.

Lähituotanto pienissä perheyrityksissä on myös asia, josta olemme ylpeitä, sillä tunnemme tekijät hyvin ja olemme käyttäneet samoja alihankkijoita vuosikausia. Lähituotanto mahdollistaa sen, että voimme valmistaa juuri sen verran ja sellaisia tuotteita, kuin asiakkaamme haluavat ja tarvitsevat, tuhlaamatta luonnonvaroja. Me myös tiedämme, kuka valmistaa vaatteemme ja tiedämme, että heitä kohdellaan reilusti – se on tärkeää sekä itsellemme että asiakkaillemme. Ompelijat merkitsevät oman nimensä jokaiseen valmistamaansa tuotteeseen – me siis todellakin tiedämme, kuka minkäkin tuotteen on ommellut.

Neuleemme valmistetaan Tuusulassa, esimerkiksi 100% merinoneuleet, 100% luomupuuvillaneuleet sekä mohair-sekoiteneuleet. Langat valmistetaan pääosin Italiassa, merinovilla tulee Etelä-Amerikasta ja on mulesing-vapaata. Myös mohair-sekoitteemme villa on mulesing-vapaata. Mohair-lanka on myös saamassa pian vastuullisesti tuotetun mohairin sertifikaatin. Kaikki muut tuotteemme valmistetaan Tallinnassa pienessä ompelimossa, joka on myös perheyritys. Mulesing-vapaata merinovillaa löytyy lisäksi näiden tuotteiden puolelta.

Tuotantoprosessimme on hiottu varsin vähän ympäristöä kuormittavaksi. Suurimmaksi osaksi tuotteemme valmistetaan vasta tilauksesta, joten ylimääräistä varastoa ei pääse juurikaan kertymään. Meillä on toki valmista varastoa jonkun verran, mutta joka viikko tilaamme täydennyksiä tarpeen ja asiakastilausten mukaan. Samalla pystymme tilaamaan asiakkaille vaatteita mittamuutoksilla tai esimerkiksi erilaisesta kankaasta kuin esillä ollut kappale. Tämäkin varmistaa sen, että tuote on täydellisesti istuva ja juuri oikean värinen, jolloin sitä tulee käytettyä paljon. Tuotteita ei pakata yksittäin vaan isompina nippuina, jolloin pakkausmateriaalia tarvitaan todella vähän – ja kaiken senkin me käytämme uudelleen. Tuotteiden mukana ei tule henkareita tai muuta ylimääräistä. Suurimmaksi osaksi rahtimme kulkee myös maata pitkin - kun esimerkiksi kankaat lähetetään eurooppalaisilta valmistajilta tai tukuista suoraan tehtaallemme Tallinnaan, pysyvät etäisyydet lyhyinä eivätkä kankaat tai valmiit vaatteet kulje ylimääräisiä matkoja. Lisäksi, yrityksemme toimitilat sähköistetään vihreällä tuulivoimalla.

 

VESTIARIUMIN FILOSOFIA: HIDASTA MUOTIA VAUHDIKKAILLE NAISILLE

Vestiarium* on suomalainen, vuonna 2016 lanseerattu naistenvaatekonsepti, jonka tarkoituksena on nostattaa ja tukea tiedostavia, aktiivisia naisia ympäri maailman. Haluamme tarjota ”hidasta muotia vauhdikkaille naisille”.

"Hidas muoti" tarkoittaa meille vähitellen uudistuvaa mallistoa. Joka sesongissa esittelemme uusia malleja, värejä ja kankaita, mutta pidämme myös kiinni klassikkotuotteistamme. Uskomme huolelliseen suunnittelutyöhön luodaksemme aikaa kestäviä vaatteita.

”Vauhdikkaille naisille” suunnittelu puolestaan tarkoittaa mallistoa, josta löytyy hyvin istuvia, aikaa kestäviä ja monikäyttöisiä vaatteita naisille, jotka haluavat pukeutua hyvin mutta joilla on paljon tekemistä ja mielenkiinnon kohteita – ja aika usein kortilla. Tarjoamme heille vaatteita, joissa on jujua mutta jotka toimivat toimistolta iltatilaisuuksiin, ovat helppohoitoisia ja juuri oikean kokoisia.

Jotta vaate istuisi täydellisesti, voimme lyhentää tai pidentää hihoja, kaventaa tai leventää helmoja – ilman lisäkustannuksia. Voimme tehdä monenlaisia mittamuutoksia kaikkiin muihin vaatteisiin paitsi neuleisiin. Kun vaate näyttää ja tuntuu hyvältä, istuu täydellisesti ja on helppohoitoinen ja huoleton, sitä tulee käytettyä aina uudelleen ja uudelleen.

Lisäksi tarjoamme palvelua, jossa mallisto tulee asiakkaan luo, henkilökohtaisen stailistin kera! Voit lukea tarkemmin Shoperience- palvelustamme täällä.

Täydellinen vaatekaappi on unelma, joka voi toteutua. Askel kerrallaan. Siksi perustimme Vestiariumin. Tehdäksemme hyvin pukeutumisesta helpompaa, elämyksellisempää ja eettisempää.

Tarjotaksemme hidasta muotia vauhdikkaille naisille.

*vaatekaappi/ puvusto latinaksi

 

Planet loves trees small

 

THE STORY BEHIND

ETHICAL AND ECOLOGICAL VALUES

Vestiarium wants to be an industry leader when it comes to sustainability and therefore we have decided to compensate for all our company’s carbon emissions starting from the year 2019. This will be done in co-operation with the company Planet Loves Trees (Aritzon Oy). They calculate our emissions and add a safety margin to over-compensate, and based on the calculations they plant the required number of trees in Arusha, Tanzania.

“We have consulted a local forestry institute when choosing the species of trees and we have also bought the trees from their plant nursery. The institute has a long history in development co-operation with Finland and Sweden.

The species we are planting is ACROCARPUS FRAXINIFOLIUS. It’s a tree that spreads its roots wide and so it holds the soil well. It also grows fast in the Tanzanian climate, absorbing carbon dioxide in a very efficient manner. Within 12 months the tree may grow even three meters and full-grown it’s approximately 30 meters high. This species is also very good combined with agriculture, as other plants can be grown beneath it. The tree gives shelter and shade under the tropical sun while maintaining a better micro climate for plants. It also blossoms, giving nutrition to bees and insects.” (Planet loves trees)

We want to be very open and transparent when communicating our values and ways of operating. First of all, we are not perfect, but every day we strive to do better. Often the challenge is to balance between different perspectives, as there are more than one way to be sustainable. To give an example, it’s hard to be sure whether it’s better to choose an organic fiber or a closer site of manufacturing. And sometimes the limitations appear due to the mere size of our company, as minimum quantities can be very high. The values and preferences of our customers also vary a lot; one only chooses 100% organic cotton while the other appreciates some elastane mixed in, because the comfort of elasticity makes her wear the garment more often. So there really is no simple answer to the question of how to create sustainable garments.

When it comes to protecting the environment our design process begins with high quality and timeless design – to make sure the garment will be worn over and over again. Because that’s the most important thing that makes a garment sustainable. The fabrics must be of highest quality, the fit has to be perfect and caring for the garment needs to be easy. Almost all our garments are water-washable, because it’s not only easy and cost-efficient for the wearer, but also ecological, as the dry cleaning chemicals are very polluting.

The next step is to search for as sustainable fabrics as possible: organic cotton, lyocell, linen, wool, recycled fibres – and if possible, not blends, to make them easier to be recycled in the future. The future recycling of our garments is also one reason why we avoid using unnecessary accessories in our products. The more buttons, zippers and rivets there are in a garment the more difficult it is to recycle them. We also prefer to use natural fibers and especially we stay away from such oil-based fibers as polyester and acryl, which end up as micro plastics in the seas. The only exception to this rule are fibers made from recycled plastic bottles (rpet).

Whenever possible, we choose locally manufactured fabrics. For example we use 100% merino wool and organic cotton jerseys made in Finland. Most of our fabrics are made in Europe, for example Italy, Austria, Lithuania, Portugal and Turkey. The lyocells are manufactured in China as we haven’t yet found an option that would be made any closer. And even those fabrics actually come to us from European stocks, so they are not transported by air. The factories are audited 4 times a year by the European fabric stock company. You can find more detailed information about the compositions, manufacturing countries and certificates in the shop, on each product’s page.

Local production in small family-owned ateliers is one thing that we are extremely happy and proud of. We know the people well as we have been working with the same suppliers for years. Manufacturing nearby enables us to produce only what our customers want and need, eliminating excess and surplus use of resources, in respect to the environment. And moreover, it enables us and our customers feel good, knowing that the people who make our clothes are treated well. Each garment also carries the name of the person who made it.

All our knits are made in Tuusula, a small Finnish city very near to Helsinki. They manufacture for example our 100% merino wool and organic cotton sweaters, cardigans and dresses and the mohair-mix sweaters and accessories. The yarns are made in Italy, the merino wool comes from South America and is mulesing-free, as well as the wool in the mohair-mix yarn. The mohair will also receive a certificate for resposibly produced mohair in the near future. The rest of our products are sewn in Tallinn, Estonia, also a small family-run atelier. 

Our manufacuring process in general has very low impact on the environment. A significant part of our manufacturing, perhaps roughly 50%, is made on-demand, which means that we make the garment according to a customer’s order and specifications. We make alterations to the measurements and by order we can also make garments from different fabrics and colours – so this means that our storage of garments is very small. We work in a very agile way as we replenish the stock every week and can answer to our customers’ wishes and needs very fast. This is another way of ensuring that each garment fits perfectly and has the preferred colour – and so it will be worn over and over again.

The products are also not packed separately in plastic bags but they come to us in one pack (which we re-use), so the need for packaging material is very low. We don’t use plastic hangers or any other irrelevant materials when shipping the garments. We don’t usually transport anything via air – also all the fabrics come directly to our ateliers in trucks and whenever possible we choose “green” transportation options. Our company’s premises are run by wind power.

 

VESTIARIUM'S PHILOSOPHY: SLOW FASHION FOR SPEEDY WOMEN

Vestiarium* is a Finnish womenswear concept created in 2016 to support and celebrate purposeful women of the world. To offer slow fashion for speedy women.

For us, ‘slow fashion’ means a gradually evolving collection. Each season we introduce new designs, colours and fabrics, but we also hold on to our signature styles. We believe in taking the time to design great pieces that will stand the test of time.

’For speedy women’ then means a fit-for-purpose collection especially designed for women who want to dress well, but have little time to devote to it. It means interesting, but office-savvy designs. Clothes that serve these women from early morning to late evening, and are easy to combine and dress up and down.

To make the clothes fit perfectly, we can make sleeves shorter or longer, hems wider or narrower, without any extra cost. We can make measurement changes to all styles, except for the knits. When a garment looks and feels good, fits well and is easy to wash and wear, it will be loved and worn over and over again.

In addition we offer services to bring the shop to the client, accompanied by a personal stylist! You can read more about the Shoperience program here.

A perfect wardrobe is a dream that can become reality. Step by step. That’s why we founded Vestiarium. To do our share for making dressing well easier, more enjoyable and ethical.

To offer slow fashion for speedy women.

*latin for wardrobe